Europarunt.se

Resetips

Berlin

Capital Beach mittemot Hauptbahnhof Berlin

Capital Beach utanför Hauptbahnhof

Berlin Hauptbahnhof är en modern historia med fem våningar i glas, stål och betong. Men du kan lätt fly stök och buller genom att gå ut söderut och korsa gångbron över floden Spree. Här ligger baren Capital Beach med strandstolar i solen längs floden – perfekt för en avkopplande stund mellan tågen!

Capital Beach
Ludwig-Erhard-Ufer
Facebook: Capital-Beach-Berlin
7 minuters promenad från stationen

Hamburger Bahnhof art museum

Konsthallen Hamburger Bahnhof

Om du istället går ut norrut från Hauptbahnhof och promenerar sju minuter österut når du den före detta järnvägsstationen Hamburger Bahnhof som idag är ett ljust och luftigt museum för modern konst. Utställningarna skiftar, så man kan med fördel komma hit ofta.

Hamburger Bahnhof
Invalidenstrasse 50–51
smb.museum/en/museums-institutions/hamburger-bahnhof/ home.html
Avstånd: 7 minuters promenad från Hauptbahnhof

Museum fur Naturkunde – naturhistoriska museet

Dinosaurier på Museum für Naturkunde

Om modern konst inte står överst på önskelistan ligger ett annat fint museum inte långt bort. På Berlins naturhistoriska museum finns världens största monterade dinosaurieskelett! Det har sällskap av flera mindre varianter i en fin hall. I andra delar finns uppstoppade djur (något de vunnit internationella priser för) och ett helt rum fullt med glasburkar med hajar, rockor och fiskar i.

Museum für Naturkunde
Invalidenstrasse 43
museumfuernaturkunde.berlin
Avstånd: 12 minuters promenad från Hauptbahnhof

Deutsches Technikmuseum Berlin

Tekniska museet med tågavdelning

När vi ändå är inne på museer så kan teknikmuseet vara intressant. Förutom allt det vanliga i form av båtar, flygplan och rymdfarkoster finns här också en stor tågavdelning, inrymd i de gamla lokstallarna till Anhalter Bahnhof, en gång Berlins största tågstation innan den bombades under andra världskriget.

Deutsches Technikmuseum
Trebbiner Strasse 9
sdtb.de
Avstånd: 20 minuter med buss M21 eller S-bahn S7 och S26 från Hauptbahnhof

Strelitzer Strasse/Bernauer. Murmonument längs Bernauer Strasse

Berlinmuren vid Bernauer Strasse

Ska du bara titta på Berlinmuren vid en plats är det till Bernauer Strasse du ska åka. Längs drygt en kilometer av murens gamla sträckning finns en rad informationstavlor, bilder och berättelser. Här är också flykttunnlar utmärkta i marken. Börja där Oderberger strasse och Schwedter strasse möter Bernauer strasse och följ sedan gångstigen västerut ett snäpp in på södra sidan. Vid museet Gedenkstätte Berliner Mauer finns en komplett del av Berlinmuren bevarad med vakttorn, dödszon och allt. Den 9 november 2019 firar man för övrigt  att det är 30 år sedan Berlinmuren föll, ett firande som pågår i olika former hela året. Vi har också skrivit en guidebok till platser och dramatiska händelser i Berlin kopplade till andra världskriget och kalla kriget. Den kommer i oktober 2019 och heter Historiska Berlin.

Bernauer Strasse och Gedenkstätte Berliner Mauer
Bernauer Strasse 50 till och med 115 ungefär
berliner-mauer-gedenkstaette.de
Avstånd: 13 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Pratergarten

Pratergarten biergarten

Från Bernauer Strasse är det inte så långt till Pratergarten, Berlins äldsta biergarten som fortfarande är öppen. Hämta en sejdel skummande öl och en korv i bodarna och slå dig sedan ner vid långborden under skuggande träd. Gemytligt och festligt! (Man kan sitta inne med och äta från meny).

Pratergarten
Kastanienallee 7-9
pratergarten.de
Avstånd: 20 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Currywurst är för berlinarna vad falafeln är för malmöborna och en halv special för göteborgarna. Den bästa sägs serveras på gatuköket Konnopke’s Imbiss. Foto: Marko Wramén

Currywurst på Konnopke’s Imbiss

Ett annat mycket berlinskt sätt att mätta magen är att klämma en currywurst hos Konnopke’s – stans äldsta och mest ansedda currwurst-korvkiosk som har langat korv sedan 1930. Currywurst är lika mycket Berlin som falafel är i Malmö och röd pölse i Köpenhamn – en stekt eller friterad korv som hackas och sedan dränks i en speciell currytomatsås. Mycket godare än det låter och ser ut! De har öl med och lite annat på menyn. Beställ i kiosken och sätt dig vid en av bänkarna ute eller inne i väderskyddet. Allt under de järnvalven till tunnelbanelinjen U2 (som här går ovan mark).

Konnopke’s Imbiss
Schönhauser Allee 44B
konnopke-imbiss.de/de
Avstånd: 26 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Zum Starken August

Burleskbaren Zum Starken August

“Hos starke August” är en förtjusande bar inredd med röd sammet och karusellhästar som bjuder på en känsla av syndiga Berlin i lättversion. På fredagar och lördagar har de burleskframträdanden med frivillig entréavgift. Men du kan dricka hantverksöl och drinkar till vänliga priser varje dag (de har en del tokiga aktiviteter i veckan också, kolla webbsidan).
Berlin har hundratals riktigt roliga barer. I boken 55 bästa barerna i Berlinhar vi samlat några av våra favoriter.

Zum Starken August
Schönhauser Allee 56
zumstarkenaugust.de
Avstånd: 28 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Oderberger hotell stadtbad

Hotel Oderberger Stadtbad

Vi gillar stadsdelen Prenzlauer Berg i gamla Östberlin, allra helst ruint Helmholtzplatz, Kollwitzplatz och Kulturbrauerei. Här finns dock inte många bra hotell. Relativt nyöppnade Hotel Oderberger Stadtbad är dock roligt, ett gammalt badhus från förra sekelskiftet som omsorgsfullt renoverats. Bassängen är kvar!

Hotel Oderberger Stadtbad
Oderberger Strasse 57
hotel-oderberger.berlin
Avstånd: 26 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Vietnam Village Restaurant

Nästan mittemot hotellet ligger en bra och mycket prisvärd vietnamesisk reastaurang. I Berlin är det lika vanligt med vietnamesisk mat som det i Sverige har blivit med thai. Under kommunisttiden kom det hit vietnamesiska arbetare till fabriken (de östtyska flydde ju västerut till friheten så fort de fick chansen). En del stannade och öppnade restauranger till glädje för oss alla.

Vietnam Village Restaurant
Oderberger Strasse 7
Avstånd: 26 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Planera din egen tågresa i Tyskland!