Europarunt.se

Rolf & Ulrik tågluffar till Tyskland

Rolf & Ulrik

Rolf Fredriksson har varit Europa- och Tysklandskorrespondent för SVT, tågluffade på 1970-talet och har rest mycket i Tyskland. Ulrik Andersson har arbetat på Ericsson runtom i världen, även i Tyskland. Ulrik var också tågluffare på 1970-talet och har ofta besökt Tyskland, gärna för att se på fotboll.


Berlin – balett, teater, konst och läderbögar

Vilken kväll! Att uppleva baletten La Bayadere på Staatsoper vid Unter den Linden är bara det värt en resa till Berlin. En stor uppsättning där dansarna verkligen får glänsa med tåspets, tyll och hopp i danserna i Skuggornas rike. Dessförinnan försök till återgång ursprungliga versionen från i Sankt Petersburg på 1800-talet, vilket betyder gester, pantomim och lite dans i inledningen. Men sen kom desto mer! Svenske Johannes Öhman är numera balettchef vid Staatsoper i Berlin, så kul att ha fått biljetter som vi bokade för någon vecka sen på nätet hemifrån Stockholm.

Att gå på Staatsoper på den östtyska tiden var eftertraktat och fint, och ofta krävdes svartväxling och att biljetterna betalades med västvaluta. Nu inget av det, och vi njöt förstås av lite pausservering med vin och snittar.

Enormt kulturutbud

Berlin har ett enormt utbud av kultur. Det finns hur många museer som helst, flera operahus och stora teatrar, konserthus, kabaréer och klubbar…

Kvällen innan var vi på Brechts gamla teater Berliner Ensemble, och såg en teaterversion av Nobelpristagaren Günter Grass Blecktrumman. Skådespelaren Nico Holonics, känd också från tyska filmer och tv-serier, var ensam på scen i nästan två timmar och spelade Oskar, som med sin blecktrumma tar sig genom krig och nazism…

Exempel på variationen i Berlin-utbudet är att på samma teater väntar en musikalisk komisk kabaret om ABBA, där rader av svenska hits utlovas. Något som borde passa svensk publik.

Ofta väljer vi just något med musik på teatrarna i Berlin, för även om vi hänger med i mycket av tyska språket missar vi ofta en del av snabba skämt när vi märker att resten av publiken skrattar. Vi brukar gilla föreställningar på Bar Jeder Vernuft, särskilt om Geschwister Pfister är där och spelar sina glada parodier på tysk schlager och 1950- och 60-talens återuppbyggnadsopitimism!

Spännande nutidskonst 

Det finns också oerhört mycket konst i Berlin. Gemäldegalerie med rader av klassiska konstverk, Pergamon-muséet och de andra konstmuséerna på Museumsön är alla värda besök! Vi som varit där tidigare hinner nu med några nya utställningar.

På Berlinerische Galerie en nyöppnad utställning om Bauhaus 100 år, pionjärer för nyare enklare former som stoppades av nazisterna. På utställningen fick alla i publiken som ville provsitta en stålrörsstol, på samma sätt som en dåtida bild av en kvinna med en mask. Rolf testade.

Ulrik hamnade i utställning om det absurda 1960-talet i Berlin, efter att staden delades av murbygget. Som alltid för Rolf blir det köp av vykort i museibutiken. Gärna något som sen kan skickas som julkort och påminna om resor under året.

30 år efter murens fall

I fina Gropius Bau-huset  finns en utställning om att ta sig genom murar och gränser. Mycket i Tyskland handlar om att det är 30 år sen Berlinmuren öppnades, och olika konstnärer tar sig an det temat. ”Att ta sig genom murar” handlar mycket om dagens flyktingsituation.

Var hitta allt?

Mycket kan man leta på sajter på nätet, men vi är lite gammaldags och gillar att läsa dagstidningarna eller de två stadstidningarna Tip och Zitty, som sen decennier listar allt som händer inom kultur och nöje i kalendrar dag för dag.

Nattsudd och läderbögar

Vi gör ett besök på Fuggerstrasse, Västerberlins gata där barer och butiker för homosexuella finns sen flera decennier. Numera finns ställen och klubbar över hela Berlin, men vi tittar in för en öl på Prinzenknecht. I Berlin väntar Folsom, Europas största fest för läder- och festischfolket. Efter midnatt börjar baren tömmas när de med rätta utstyrseln drar vidare till de klubbar som öppnar först då. Vi känner att vi inte orkar hålla igång till morgontimmarna på technoklubb, utan vi drar till hotellsängen.

Spansk lunch med tv-fotgraf

Dagen därpå blev det spansk tapas till lunch. Berlins matkultur är blandad och internationell. Vi träffar en av de fotografer SVT har arbetat med i Berlin, Javier Moya. Han är från Peru och känner väl till tapas-baren Yosoy. Ligger nära Hackescher Höfe, dit många turister hittar, men detta är lite vid sidan av.

Förutom arbetet som nyhetsfotograf för olika tv-bolag tar Moya fina bilder från Berlin, som man kan hitta på hans webbplats kameramann-fotograf-moya.de. Rekommenderas.

Hans partner Ari La Chispa är flamencodansös och hon bjuder på en spontan flamenco-klapp på den video Moya tog vid vårt tapasbord.

Vad kostar interrail idag?

Vi har fått frågor om priser och hur det praktiskt fungerar att åka på interrail numera. Kolla gärna priserna här. Numera ska man välja hur många resdagar man vill ha på en månad, vill man ha en hel månad med obegränsat antal resdagar blir det dyrare.

Det som sen skiljer jämfört med 1970-talet är att betydligt fler tåg kräver sittplatsreservation. Och sittplatser kostar olika. Man kan få prisuppgifter och förslag genom att ringa Europarunts support på 08-53525300. Det betyder att resandet inte blir lika spontant som ungdomsresandet på 1970-talet, men möjligheten finns fortfarande ju att ändra och improvisera under resans gång.

Nästa anhalt blir Leipzig!

Rolf och Ulrik