På väg igen – tåg och tysk mat
Dags för att ge oss ut på spåren igen. Vi letar avgångsperrongen på Berlins stora Hauptbahnhof, och det finns både på lite gammaldags tryckta pappersaffischer och på stora skärmar. Dessutom i Deutsche Bundesbahns telefonapp. Nere på perrongen anger skyltar var vår vagn i de långa tågen kommer in.
Ryggsäck blev rullväska
På perrongen kan vi konstatera att som tågluffare 1976 var det ryggsäck som gällde, för Ulrik liksom de flesta. Nu har ryggsäcken blivit rullväska! Vi har ingen stor packning, och vi räknar med att lämna en del till tvätt på hotell under resan.
Dags att gå ombord på ICE riktning Leipzig, en resa på sammanlagt knappt två timmar. Mycket folk med väskor och köer vid påstigningen.
Byte och många tåg
Vi har vi ett byte i Bitterfeld, och på avstånd ser vi skorstenar och röranläggningar vid stadens kemiska industrier. Det är en kort väntan på samma perrong, men på 20 minuter passerar en rad olika regional- och pendeltåg förutom fjärrtågen, så det gäller att ha koll på detaljerna med tågnummer för att komma med rätt tåg där vi har våra bokade sittplatser.
I första klass erbjuds vi dagstidningar av konduktören, och vi har extra utrymme för ben och bagage, vilket är fördel på de oftast fullpackade tyska tågen. Den korta resan inbjuder till ännu en stilstudie mellan Ulriks tågluffande för så där 40 år sen och idag.
Europas största terminalstation
Framme i Leipzig Hauptbahnhof, den enorma centralstationen. Räknas som Europas största terminalstation räknat i antal spår och stationens yta. Terminalstation, på tyska Kopfbahnhof, är en station där tågen inte kan rulla igenom utan tågen kör in och måste sedan köras ut tillbaka.
Shopping på stationen
Stationen har byggts ut med shoppingområde och butiker i två plan under ankomsthallen. Tyskland har jämfört med Sverige strängare reglering av butikernas öppettider på kvällar och söndagar, då det oftast är stängt i vanliga affärer.
Argumenten är att bevara kvälls- och söndagsfrid, ge personalen bättre arbetsvillkor och skydda småbutiker från konkurrens från ständigt öppna, stora shoppingcentra. Men på järnvägsstationerna får man ha öppet längre, ursprungligen för att ”tillgodose resandes behov”. Och här i Leipzig har stationen utvecklats till just ett shoppingcentrum, och är det stängt på andra håll är ofta butiker inne på järnvägsstationen ett tips om det är något man måste ha tag på.
Lägenhetshotell i Leipzig
Leipzig väntar. Vi bor i lägenhetshotell i centrala stan, på kort och bekvämt promenadavstånd från stationen. Lägenhetshotellet Aparion ligger i ett gammalt, historiskt hus men lägenheten är utformad i minimalistisk ”industriell” stil med litet kök. Hotellets idé är mindre service och lite billigare än vanliga hotell. Receptionen skulle öppna först kl 16, men när vi ringde receptionen var det inga problem och den vänliga personalen kom ned och öppnade för oss redan vid kl 12.
Något gott – något om mat i Tyskland
Dags för mat! En viktig del av livet, och en viktig del av resandet i andra länder.
En del säger att tysk mat är kraftig, ja alltför kraftig. Men det är som i Sverige, det finns alla sorters mat! Det gäller bara att välja. Många säger wienerschnitzel, och visst finns det schnitzlar i många varianter i Tyskland, men egentligen är olika korvsorter mest typiska. Thüringer och och Nürnberger bratwurst för att ta två. I Berlin den speciella currywursten.
Nu kan traditionell tysk mat vara svår att hitta, på samma sätt som det inte är självklart att hitta svensk husmanskost i Sverige. Restauranger med tysk mat brukar annonsera med ”deutsche Küche” eller ”bürgerliche Küche”.
Säsong för kantareller
Vi kommer säkert att prova och rapportera mer under resan. Maten följer gärna säsongerna. På våren sparris – Spargel – med skinka, schnitzlar, lax eller nästan vad du vill. På hösten ofta kombinationer med kantareller – Pfifferlinge – och annan svamp. Variationerna är många, som här med kalvschnitzel, med äggröra eller på ”Flammkuchen”. Det senare ett slags tunn pizza ursprungligen från provinsen Alsace/Elsass men finns nu över hela Tyskland.
På restaurang Weinstock vid torget mitt i Leipzig fick vi god kantarellstuvning med semmelknödel, eller brödknödel, och till det valde vi en liten schnitzel.
En enklare kvällsrätt kan bli en korvsallad med pepparrot och saltgurka med en öl, något som Rolf tyckte smakade bra på klassiska Zwiebelfisch vid Savignyplatsz i Berlin.
Medan Ulrik ville ha något lättare och valde tomat och mozarella på samma restaurang, gott det också.
Vegetariskt och veganrätter är numera standard som de flesta restauranger erbjuder. Berlin räknas som den europeiska huvudstaden för veganer, och där finns allt från enklare ställen till lyxigare gourmetrestauranger med veganmenyer.
Ett alternativ för den som söker något lättare är att ta en stor sallad med säsongens grönsaker och sen får man välja skivor av lax, kyckling eller lätt stekta filébitar till. Något man hittar nästan överallt.
Flest italienare i världen?
Tyskar kan skämtsamt säga att det finns fler italienska restauranger i Tyskland än i Italien. Och ”italienare” finns nästan överallt, från enklaste pizzeria till riktiga gourmetrestauranger.
Vi blev av en vän rekommendera Mädchenitaliener i Berlin och vi var där för lunch. Delade på sallad som förrätt. Sen tagliatelle med kraftig citronsmak och räkor, den andra rätten tagliatelle med färska fikon och salami. Gott!
Näst vanligaste matstället är kanske en dönerkebab. Den turkiska dönerkebaben har med den stora turkiska invandringen spridit sig till hela Tyskland. Till det gärna ayran, den turkiska drickyoughurten.
Nu ska vi upptäcka Leipzig! Leipzig en stad med rikt musikliv allt sedan Johan Sebastian Bachs dagar här! Med Emils Forsbergs fotbollsklubb RB Leipzig. Med många minnen från de stora protesterna och måndagsdemonstrationerna här för 30 år sen som ledde till att hela DDR-systemet kollapsade. Mycket att uppleva i Leipzig.
Rolf och Ulrik