Tågluff i Tyskland – våra viktiga 7 punkter
Efter två veckor som tågluffare i Tyskland har vi våra sju viktiga punkter här. Hur funkar det att som senior i 65-årsåldern ta sig fram – jämfört med ungdomsårens tågluffande på 1970-talet?
Men först en sammanfattning över hur vår resrutt sett ut, tåg från Stockholm till Hamburg, sedan vidare till Berlin, Leipzig, Dresden, Nürnberg, Schwerin och till sist Kiel.
Tyskland Tågland
Tyskland är ett bra tågland. Tyskarna reser själva mycket på järnväg, och det finns många och täta förbindelser. Med tåg kommer vi bekvämt rakt in till städernas centrum.
En sak att tänka på är att det kan gå flera olika tåg till samma destination med korta intervaller, så det gäller att hålla reda på vilket tåg och tågnummer man är bokad med.
Tågen går oftast i tid. Det finns en debatt om att förseningarna har ökat även i Tyskland, men tågen på vår resa gick i tid.
Railplanner-appen och också Deutsche Bundesbahn DBs app kan vara bra för att ha koll på tågtider med mera.
Interrail – då och nu
När vi tågluffadepå 1970-talet innebar interrailkortet att man kunde resa obegränsat antal resor utanför Sverige i deltagande länder. Numera ska man bestämma hur många resdagar man vill ha under en reseperiod. Om du vill resa utan begränsningar blir det dyrare. Mer information om priser hittar du här.
Det som också skiljer sig jämfört med 1970-talet är att betydligt fler tåg kräver sittplatsreservation. Och sittplatser kostar olika. Man kan få prisuppgifter och förslag genom supporten på europarunt.se. Det betyder att resandet kanske inte blir lika spontant som ungdomsresandet på 1970-talet, men möjligheten finns fortfarande att ändra och improvisera under resans gång.
Bekvämare – Om man vill
På vårt tågluffande 70-tal var det ofta vi tog nattåg och sov i sittvagn eller enkla liggvagnar för att spara hotellpengar. Men nu har vi rest med dagtåg för att vara utvilade och ha det bekvämare. Genom att vara bokade i 1 klass fick vi bättre utrymme på ibland överfulla tåg. Dessutom service som gratistidningar och servering vid våra sittplatser om vi inte ville gå till restaurang- eller bistrovagnen.
På regionaltåg har vi inte behövt platsbokning, och även om det varit en hel del folk har det alltid funnits sittplats.
Internet funkar oftast bra på de stora IC- och ICE-tågen.
Ryggsäcken från 70-talets tågluffande har ersatts av rullväska, och skjortor och en del annat lämnade vi in till tvätt under resan.
Resandet blir också bekvämare när man inte behöver resa när det är högsäsong för turister och som mest fullpackat på tåg och turistmål. När man inte är styrd av skollov och semestrar så kan man som vi gjorde nu resa under en lugnare tid under hösten.
Hotell – Centrala lägen
Till skillnad från vandrarhem och övernattning på tåg under ungdomsårens tågluffande så har vi nu bott bra i centrala lägen. Vi har provat både hotell och lägenhetsboenden. Det är bekvämt att ha boendet inom 10-15 minuters promenad från stationen när man anländer till en ny stad.
Lägenhetshotell, som har lite mindre service och inte ständigt bemannad reception, kan vara bra alternativ. Men när vi i Nürnberg provade att ha delad toalett och dusch ute i korridoren, så tyckte vi att det blev lite väl ungdomligt och ville nog ändå ha tillgång till egen toa och dusch.
Evenemang i massor
Tyskland är fullt av evenemang, teatrar, konserter, muséer och sport på hög nivå. Nästan vad det än gäller för specialintresse så har Tyskland något att erbjuda. Och det är inte bara i de största städerna som Berlin, Hamburg och München det händer saker. Teatrar, musikaler, konserter och muséer finns runtom.
Tänk på att även om resmålet är ett annat land, så kan det vara både intressant och skönt att stanna till någonstans i Tyskland och få lite nya erfarenheter och upplevelser på vägen.
Det mesta går att hitta hemifrån Sverige om man letar på nätet, och biljetter går att köpa från Sverige. En skillnad under vår resa var att ett par ställen krävde att man hade biljetten utskriven på papper, det räckte inte att ha biljetten i telefonen. Sen var det en teater som enligt uppgifterna på nätet krävde biljett utskriven på papper, men i praktiken dög det med biljett i telefonen.
Kontanter är kung
I Tyskland kan man inte utgå från att man kan betala med kreditkort. Särskilt på mindre restauranger, kaféer och butiker är det kontant betalning med sedlar och mynt som gäller.
Användningen av kort-betalning ökar i Tyskland, men man kan inte vara säker på att det går att betala med våra kreditkort.
Engelska funkar också
Vi tar oss fram på tyska. Men det går också bra att ta sig fram på engelska i Tyskland. Ofta vill tyskar visa att de är serviceinriktade och kan engelska. De går ofta spontant över till engelska när de möter en utlänning. Särskilt på hotell och restauranger brukar det inte vara någon svårighet att prata engelska. Restaurangmenyer finns för det mesta på engelska. Utrop i högtalarna på de större ICE-tågen sker både på tyska och engelska. Muséerna har informationsskyltar på både tyska och engelska, som hos Gropius-Bau i Berlin på utställningen om 30 år efter murens fall.
Sen är det ju roligt om man kan lite tyska, och tveka inte att pröva att använda tyskan. De flesta uppskattar att man gör ett försök och är lyhörda och toleranta för att allt inte alltid blir rätt ordval eller grammatik.
Så hoppa på tåget, och ha en givande och spännande tågluffarresa, i Tyskland eller i fler länder!
Rolf och Ulrik