Europarunt.se

Underbara Clara tågluffar med familjen

Underbara Clara

Clara Lidström driver bloggen UnderbaraClara, är född 1986 och bor på en gård på Västerbottens landsbygd. Är skribent, författare, fotograf och stylist. Har en man, två barn, en hund och en skock hönor. Våren 2018 gav hon sig ut med hela familjen.


Tågluffa som barnfamilj – 15 tips på Interrail med familjen

EN GUIDE MED FRÅGOR, SVAR OCH TIPS TILL HUR DU TÅGLUFFAR MED BARNFAMILJEN!

1. Är det inte svårt att tågluffa?
Nej det är inte svårt. Det är enkelt. Enkelt att boka och enkelt att åka. Jag kan ärligt säga att jag aldrig varit med om en så strulbefriad resa. Ingenting krånglade och varenda tåg avgick i tid.

2. Hur göra man då? 
Ring för guds skull Europarunt.se’s support på 08 – 53 52 53 00.  Det gjorde jag och de kan verkligen ALLT och är otroligt hjälsamma med råd och dåd kring rutter, hur man ska tänka med platsbokningar osv. Bäst är om du själv tänkt ut en ungefärlig rutt för var du vill resa så kan de hjälpa till med resten. Det är förresten gratis att ringa dit! Kom ihåg att köpa ditt interrailpass här först. Kolla även detta avsnitt om platsbokningar på vår Youtubekanal.

3. Är det inte jobbigt att resa med barn?
Jo, om du åker för långt på för få dagar kan det säkert bli jobbigt. Du måste välja rätt avstånd och lägga upp en rimlig resrutt. Väldigt långa tågresor kan vara jobbigt för små barn samtidigt som de också kan komma in i en skön lunk på tåget. När vi åker tåg över natten brukar vi ha en egen kupé. Där kan barnen härja loss utan att vi stör några andra passagerare.

4. Ska man alltså välja nattåg?
Nattåg är såklart praktiskt när du ska åka långt – samtidigt som du inte vill missa de vackraste sträckorna. Dela upp resan så att du får vara vaken när du åker dem.

5. Hur långa uppehåll ska man göra?
Vi stannade inte kortare än två nätter i någon stad. Visst blir det lite dyrare – samtidigt känner i alla fall jag ett större lugn om man sover minst två nätter någonstans. Då hinner barnen bli lite ”hemma” och man kan känna ett lugn i att inte hela tiden vara på väg till nästa ställe.

6. Måste man ha en sådan där jättelik ryggsäck när man tågluffar?
Nej, vi reste med en vanlig stor resväska och en gammal briovagn där båda barnen fick plats om de ville åka. Inte det mest praktiska – men det gick. Ibland gick det att ställa bagaget i ett bagageutrymme – ibland fick vi ha det vid sätet eller stående mellan vagnarna och det var aldrig något problem. Men tänk på att packa lätt! (10 saker du måste ha med dig på en tågluff – Youtube)  Kläder går att tvätta upp i handfatet i lite schampo om det krisar. Och låt barnen ha varsin ryggsäck med sitt gosedjur, lek och spel i som de själva får hjälpa till att bära.

7. Är det bara backpackers som tågluffar?
Att tågluffa med Interrail förknippas oftast med backpackers och budgetliv. Själv har jag tidigare backpackat med tåg i Indien och visste att jag inte skulle orka med något riktigt lågbudgetprojekt den här gången. Inte efter utmattningen  – då måste allting vara uppstyrt. Idag är tågluff inte enbart något som ungdomar gör efter gymnasiet utan många tågluffar! Vi träffade både pensionärer och andra barnfamiljer under resan.

8. Hur uppstyrt var det då när ni reste? 
Vi bokade alla boenden för vår Interrailresa i förväg (Se avsnittet om boende på Youtubekanalen här)och hade redan innan vi åkte bestämt resrutten. Däremot hade vi inte bokat själva tågresorna. Vi visste vilken dag vi ville åka från vilket ställe –  men inte vilket klockslag. Allt för att kunna känna efter och hålla det lite öppet.

9. Hur navigerar man och väljer bland alla tåg när man väl är på resa? 
Ladda ner Interrail-appen. Den är guld och funkar även offline. Där kan du hitta alla avgångar mellan platserna du vill besöka. Och ser dessutom om du måste reservera plats eller kan hoppa på i farten.  På de flesta tåg reserverade vi inte plats, men eftersom vi inte åkte under högsäsong funkadade det bra, ska man åka under sommaren är det en fördel att platsboka. Men på Bernina railway som är en superpopulär sträcka bokade vi plats tre veckor i förväg ungefär.

10. Hur funkar det med maten på tågen?
Packa matsäck på alla tåg. Många har servering eller restaurangvagn men det är billigare att ha med eget. Lite uppskuren frukt, ett paket kex, någon ostbit, vattenflaskor och lite chips är bra för hungriga magar under kortare resor. En fickkniv är praktiskt för att kunna köpa en god korv eller lagrad ost och karva ifrån under resan.

11. Blev det inte stressigt? 
Nej vi försökte hålla ett lugnt tempo om dagarna. Visst – vi hann kanske inte se lika många monument och museum som om vi jäktat  – men barnen höll sig nöjda och glada.

12. Hur gör man tågluffen så bra som möjligt för barnen? 
Packa några roliga små spel, ett litet ritblock och pennor att roa er med på tåget. Vi spelade mycket UNO och Möjliga Familjen, men mest lekte jag och Bertil språklekar. Han håller ju på att lära sig läsa och långa tågresor var perfekta att öva under. En padda med film är inte heller dumt. Och en papperskarta är toppen! Mycket trevligare än att titta i telefonen och dessutom kan man rita upp rutten för barnen så att de hänger med i vart man är på väg. Förbered också barnen på vart ni ska någonstans. På väg till Verona pratade vi om Romeo och Julia och Shakespeare. På väg till Venedig pratade vi om gondolerna och om gator där folk kör båt istället för bilar. Och på väg till Rom pratade vi om romartiden, gladiatorer och slavar. Om Jesus och Petrus och Påven. Vi vuxna har ju så mycket förförståelse när vi reser och kan man levandegöra platsen för barnen blir det roligare för alla.

13. Något man inte får glömma?
Tänk på att ditt interrailkort är en värdehandling. Tappa inte bort det och ha det alltid redo och korrekt ifyllt när du kliver på tåget! Det går snabbt att få hem ditt interrailkort när du lagt sin beställning – men för säkerhets skull gör det i tid. Och ha med dig passet!

14. Fanns det något du skulle gjort annorlunda?
Ja, ett par saker: Lämnat barnvagnen hemma. Den var jobbig att kånka på. Samt att tagit tågen hela vägen. Det var vår ursprungliga plan men eftersom Jakob fick ett nytt jobb direkt efter resan fick vi planera om och ta flyg en bit för att hinna med. Det var det enda dåliga med hela resan. Att åka tåg är så mycket skönare och roligare än att flyga.

15. Ett bonustips?
Om barnen är borta från skolan  – ta bilder, dokumentera och skriv ner sånt barnen kan berätta för klassen när de kommer hem. Det adderar en extra dimension till resan.