Europarunt.se

WINTERRAIL

An EUROPRAUNDT.NO production starring free skiers WILLIAM LARSSON and TOM-OLIVER HEDVALL cinematographer ANDREAS ZETTERQVIST and production wizard ADAM WIDÉN

Tom-Oliver Hedvall och William Larsson

Vi är Tom-Oliver, William, Adam och Andreas – ett gäng extremskidåkare som älskar äventyr. Tillsammans drog vi på tågluff till Alperna med Interrail, en resa vi sent kommer glömma. Häng på!


Åre – Andermatt

Vi är Tom-Oliver, William, Adam och Andreas – ett gäng extremskidåkare som älskar äventyr. Tillsammans drog vi på tågluff till Alperna med Interrail, en resa vi sent kommer glömma. Första etappen gick från Åre till Andermatt, en schweizisk ort känd för sin grymma off-piståkning. Häng på!

Rutt Åre – Andermatt

Åre 19:32 – Stockholm 05:15

Stockholm 09:22 – Köpenhamn 14:25

Köpenhamn 15:26 – Hamburg 20:02

Hamburg 22:07 – Basel 08:10

Basel 08:33 – Chur 10:52

Chur 11:55 – Disentis/Mustér 13:11

Disentis/Mustér 14:14 – Andermatt 15:22

William och Tom-Oliver hoppade på tåget i Åre mot Stockholm. På Stockholm Central möttes hela gänget upp, alla taggade på tågluff och skidsemester. Mot nästa stopp: Köpenhamn!

I Köpenhamn checkade vi självklart av både pølse och wienerbröd innan vi gick ombord nästa tåg mot Hamburg. Framme i Hamburg bytte vi till nattåget Nightjet med slutdestination Basel.

Vi firade att resan gått smidigt med bubbel på kvällen och frukost på sängen morgonen därpå, innan det var dags för byte och sista etappen mot Andermatt. Vi hade bokat två rum i första klass där vi sov gott hela natten.

Vi rullade in mitt i Andermatt, bara ett stenkast från liften. Utsikten var magisk hela tågresan och blev inte direkt sämre när vi kom upp till vårt hotell Basecamp Andermatt som låg mitt i backen.

Incheckade och klara begav vi oss ut i solen och körde en ösig snowracer-session. Vi avrundade med en efterlängtad after snowracer-öl. En riktigt härlig första dag!

Nästa morgon mötte vi upp Tom-Olivers polare från Åre som är bergsguide. Han tog med oss på en tur uppför berget med hudar i jakt på det perfekta åket. Efter en sex timmars lång tur på 1400 meters fallhöjd var vi trötta men glada. Vi gjorde turen i den närliggande orten Attinghausen, en kort tågresa från Andermatt, självklart använde vi vårt interrailpass utan att platsreservera, bara hoppa på och åka.

Dags att ta sig ner. Vi fick ett riktigt, riktigt bra åk med otrolig utsikt.

Ny dag, nytt berg! Det hade kommit några centimeter nysnö över natten och vi tog oss ut för grym åkning i solen. Sista dagen i Andermatt bjöd på fjärilar i magen och fin pudersnö.

Nästa dag tog vi Glaciärexpressen till den okända pärlan Disentis för att jaga nya åk. Tyvärr var sikten sådär och när dimman drog in åkte vi ner till byn och tog en kaffe.

Inne i en lokal butik hittade William sig själv på ett tidningsomslag. Han är professionell skidåkare och fick skriva ett gäng autografer innan vi strosade vidare.