Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Familjen Tsilfoglous tågluff

Vår familj på 2 vuxna och 3 barn har precis gjort vår första tågluff! Vi tänkte dela med oss om hur det har varit och förhoppningsvis inspirera andra som reser med eller utan barn.

Resan startade från Göteborgs hamn den 27/6 då vi tog båten till Kiel. Nästa morgon stod vi laddade och förväntansfulla på perrongen och var redo för vår första tågresa med Interrail!

Via Hamburg tog vi oss till Köln med ett ganska försenat DB-tåg som vi hade bokade platser på. I Köln spenderade vi två dagar och träffade en del vänner och kollade på stan. Därefter var det dags att ta tåget mot Schweiz.

Vi åkte längs med Rhen på den klassiska ”Rheingold”-rutten som var lika fin som vi läst om. Via Koblenz och Mainz och senare Basel kom vi till den lilla schweiziska orten Olten där vi bytte tåg den sista biten till Luzern. 

I Luzern hade vi en kort stadsvandring ena dagen för att den andra dagen åka upp till bergen. En utflykt som kom att bli en av höjdpunkterna på resan. Vi utnyttjade vår Interrail-rabatt (50% på en dagstur) och gjorde en utflykt till Mount Pilates där vi åkte kugghjuls-bana och olika liftar upp till bergstoppen. Barnen kunde även klättra i en höghöjdsbana och åka rodel. Alla i familjen tyckte det var jättehäftigt och utsikten var magisk!

Dagen efter lämnade vi Schweiz då vi tog tåget mot Italien. Vi bytte tåg i Lugano för att slippa den internationella tilläggsavgiften på 10 euro per person. Vi fortsatte sedan med lokaltåg till Como där vi hade en eftermiddag vid sjön med mat och glass.

På kvällen anlände vi till Milano med ett annat regionaltåg och där spenderade vi vår sjätte natt på resan. Tyvärr bokade vi inte platsbiljett till vår nästa resdag direkt i Milano och nästa morgon var det fullt på alla tåg vi ville åka! Vi fick istället ta regionaltåg mot La Spezia som var vår bas när vi besökte byarna i Cinque Terre. (Såhär i efterhand visade sig regionaltågen vara en hit. Bra ac och gott om plats även för spralliga barn)

Cinque Terre imponerade med sin skönhet men även med de bekväma tågförbindelserna och det var en bonus att kunna doppa sig i den stekande värmen.

Från kusten och La Spezia fortsatte vår resa till Pisa och ett berömt torn och därefter inåt landet till Arezzo. Den lilla toskanska provinsstaden Arezzo hade en mer genuin italiensk atmosfär och vi kände igen de gamla gränderna från filmen ”Livet är underbart”.

Efter en natt i Arezzo reste vi längre söderut och hamnade i den lilla pärlan Spello i Umbrien. Staden var fantastiskt trevlig med sin gamla medeltidsborg och alla blommor. Dessutom var det långt bort från massturism.

Efter en natt intill borgen i Spello, reste vi nästa dag söderut mot Rom och där bytte vi tåg som tog oss till Salerno. Sträckan från Rom till Salerno åkte vi med snabbtåget Frecciarossa genom att boka platsbiljett 10 euro per person.

I Salerno hade vi nära till Amalfikusten och gjorde några utflykter till de berömda orterna Positano och Amalfi men även till mindre byar och vi hann med några dopp i havet.

Tre dagar senare åkte vi återigen med platsreservation men nu med ett InterCity-tåg ner mot Taranto och därifrån till Brindisi som var vårt sista italienska stopp. Nästa dag tåg vi båten till Igoumenitsa i Grekland och där startade vår grekiska semester.

Om några dagar den 10/8 är det åter dags att ta båten tillbaka till Italien och därefter väntar en lite kortare återresa mot Sverige via Italien, Österrike och Tyskland. Våra äventyr kan ni följa på Instagramkontot leffsoff3kids eller genom stories på europarunt’s Instagram.

Reflektioner från resan så här långt:

Att resa med små barn har inte varit alltför krångligt.

Jobbigast var värmen, i norra och mellersta Europa är inte AC standard på rummen. Att svettas hela natten i ett rum hela familjen ger sämre sömn.

God tidsplanering är ett måste och ibland behövs flera stopp på vägen för mat, vätska och toalett. Våra tre barn trivdes bra med att åka tåg! Det var häftigt att se dem på resande fot och märka hur mycket de lärde sig om alla nya platser vi besökte. Vi blev faktiskt väldigt imponerade av hur mycket de klarade att gå (och bära sina ryggsäckar) i värmen.

Vi hade med oss en barnvagn och en bärsele, båda med en maxvikt som klarade bådevår 10-månaders och vår 3-åring. Även om 3-åringen gick själv för det mesta, var det bra att ha någonstans för henne att vila benen eller sova en stund när det behövdes. Det mest opraktiska var att ta sig upp och ner till spåren med barnvagn och packning då många stationer saknade hiss till perrongen! 

Vi ser fram emot fler tågresor!