Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Sofias tågluff 2019

Jag har sedan länge haft en dröm om att åka på en lång och äventyrlig resa efter studenten. Mina tankar fram till i fjol gick i att backpacka i Asien eller kanske volontärarbeta i Afrika. Det fanns dock två hinder: de resor jag själv börjat planera kostade för mycket och destinationerna jag funderade på låg lite för långt bort för att mina föräldrar skulle känna sig trygga med att släppa iväg mig. Om någon resa skulle bli av var jag helt enkelt tvungen att finna en kompromiss.

Lösningen till mina bekymmer kom till mig från ett oväntat håll. Sommaren 2018 berättade en kompis för mig om DiscoverEU. Det är ett projekt som arbetar för att föra samman unga i Europa genom att sponsra ungefär 30 000 18-åringar i EU-länder med interrailbiljetter. Varje år! Detta lät som något helt perfekt för mig; jag var 18 år, jag ville ut på en äventyrlig resa och tyckte dessutom att projektets värderingar och mål låg nära om hjärtat för mig. Jag anmälde mig nästan direkt när jag fått höra om projektet genom att svara på några frågor och bifoga en bild på mitt pass och fick efter några veckor veta att jag blivit utsedd till en av de 30 000 lyckliga vinnarna.

I beskedet där det stod att jag blivit utsedd fick jag även en inbjudan till projektets Facebook-grupp tillsammans med de övriga vinnarna. Det kändes verkligen som en trygghet (både för mig och för mina beskyddande föräldrar) eftersom man kunde ställa frågor, söka resekompisar eller få smarta tips inför sin resa.

Efter det följde många timmars ruttplanering, schemaläggning och googlande efter platser att besöka. Efter att ha velat lite på punkten om eventuella resekamrater kom jag fram till att jag skulle åka helt själv, då detta gav mig total självständighet i valen av resemål. Det upplägg jag till slut landade på var att jag skulle vara borta i en månad och på den tiden följa rutten:

Amsterdam – Bryssel – Paris – Strasbourg – Interlaken – Zürich – Wien – Florens – Cinque Terre

Nu såhär i efterhand tycker jag att rutten och längden var helt perfekt. Jag fick en blandad kompott av både stadssemester, badsemester samt friluftsliv. Jag är dessutom otroligt nöjd över att jag reste själv och vågade ta steget utanför min comfort-zone.

Amsterdam

Amsterdam var mitt första stopp på resan. Det sägs att man ska spara det bästa till sist, men det visade sig vara min absoluta favoritstad på resan. Nederländernas huvudstad bjöd på otroligt trevliga människor och många underhållande turistattraktioner. Utav de många stadsdelar som jag hann med att besöka var Jordaan mitt favoritområde. Där fanns antikbutiker, secondhandaffärer och mysiga kaféer. Överallt var det pyntat med härliga blomsterarrangemang och det kändes som att man kom bort från de allra turistigaste områdena.

Jag gick sedan till Kalverstraat, som är den störta shoppinggatan i Amsterdam. Där fanns ett stort utbud med allt från H&M till små holländska butiker. Det var otroligt mycket människor i rörelse och mycket annat som hände. Det var en stor kontrast till Jordaan men det stora shoppingutbudet var något som jag lockade mig.

Bakom centralstationen gick gratis färjor (i princip hela tiden) över till norra Amsterdam. Där fanns A’dam lookout, en byggnad som man kunde gå upp i och få en väldigt fin utsikt över Amsterdam, samt den berömda “I Amsterdam” – skylten. Det var dessutom väldigt härligt att sitta vid havet och sola!

I Amsterdam var det det enormt många olika museer, däremot var det enda som jag hade planerat att besöka Rijksmuseum, ett konstmuseum med bland annat Van Gogh och Rembrandt. Det var väldigt fint och stort med många olika tavlor som man känner igen. Om man dessutom var under 19 fick man fri entré, så länge man hade ID med sig.

Amsterdam är känt för alla sina kanaler: många påstår att ett måste när man besöker Amsterdam är att åka på en båttur i kanalerna. Jag åkte med Canal Lovers och fick rabatt med det internationella studentkortet ISIC. Jag blev dock inte speciellt imponerad över turen. Under turen fick man lyssna på en inspelad röst som inte var speciellt intressant. Jag hade valt ett annat bolag om jag skulle göra om resan i dagsläget.

Tidigt på morgonen åkte jag från Amsterdam för att hinna spendera dagen i Bryssel. Tågen vara hur smidiga som helst och det tog ungefär 2 timmar.

Bryssel

Jag hade bara några timmar i Bryssel innan jag skulle åka vidare till Paris men det tyckte jag räckte. I Bryssel mötte jag upp Courtney från Storbritannien som också reste själv och precis som jag hade vunnit ett interrailpass genom DiscoverEU. Tillsammans besökte vi den berömda statyn Manneken Piss. Precis intill statyn ligger Grand place, det stora torget i Bryssel. Där finns de så kallade Guild Houses och Town hall: hus byggda i väldigt fin arkitektur och definitivt värt att se.

Vi gick vidare till europaparlamentet. Det var väldigt intressant och roligt att få se det i och med att det faktiskt är EU som har sponsrat våra DiscoverEU biljetter.

Vi avslutade dagen i Bryssel med att käka de berömda belgiska pommes fritesen som var otroligt krispiga och goda på gatuköket Maison Antonie.

Jag spenderade alltså bara runt 4 timmar i Bryssel och kände att de det räckte. Jag hann se allt det som man ”borde” se i Bryssel och kände mig rätt klar. Hade jag haft mer tid att vistas i Belgien skulle jag gärna åkt vidare till Gent och Brygge istället för att stanna mer tid i huvudstaden.

På eftermiddagen drog jag vidare från Bryssel till Paris. Resan dit var rätt jobbig. Jag hade inte hunnit reservera någon plats på snabbtåget och var därmed tvungen att ta regionaltågen. Det var dessutom några tåg som inte gick och så missade jag tåget från Lille till Paris.

Paris

I Paris bodde jag på ett hostel som heter Mije Foucry i fyra nätter. Det var det bästa hostellet på hela min resa. Fräscht, stort och fint. Atmosfären var på topp och det var gångavstånd till Notre dame. Dessutom var priset rimligt och frukost ingick.

När jag kom fram till Paris var det Pride. Längs med Seine var det fullt av ungdomar som umgicks och jag hängde på. Det var väldigt kul att få hänga med de lokala parisarna och fråga om tips inför mina dagar i staden.

Jag besökte alla “måste”-turistattraktioner. Jag såg Notre dame, som tyvärr var omringad av byggnadsställningar. Jag fortsatte till Louvren och såg Mona Lisa och kom till sist till champs Elysses och Triumfbågen . Det var väldigt fint och härligt att äntligen få se alla dessa platser som man hört och läst om så många gånger. Det var absolut över mina förväntningar. Däremot skulle jag absolut rekommendera att köpa metropass eftersom avstånden är riktigt långa.

Tillsammans med tjejen som jag träffade i Bryssel som också hade vunnit sitt pass åkte jag till palatset i Versaille. Det låg ca 1 timme bort och är helt klart värt ett besök. Otroligt vackert och en väldigt fascinerande byggnad med en magisk trädgård. Man får dock vara beredd på en del köer. Något som kan vara bra att komma ihåg är att om man är under 26 och från EU-land får man gratis entré till bland annat Versaille och Louvren.

Vi avslutade dagen med att käka middag framför Eiffeltornet i solnedgången. Det var fullt av ungdomar och väldigt trevlig stämning och dessutom var det otroligt vackert.

Strasbourg

Strasbourg var riktigt fint. Små gulliga hus precis bredvid kanaler. Man får en lite mer inhemsk känsla än i Paris. Jag gick på en mysig liten marknad i närheten av den fina Notre dame. Jag spenderade tyvärr endast några timmar här men jag skulle absolut kunna tänka mig att åka tillbaka hit eller till någon annan mindre fransk by och stanna lite längre. Det verkar dock inte finnas så jättemycket att hitta på.

Interlaken

Interlaken var en liten by placerad mellan två sjöar som vi besökte. Otroligt fint läge och omsluten av helt fantastiska berg. Här finns bl.a. tandemhopp, bungyjump och paddling. Jag spenderade dock endast en dag här och hann därmed bara med att njuta av landskapen och gå på en gratis walking tour, som var väldigt intressant och lärorik, däremot var vädret tyvärr väldigt dåligt. Överlag tyckte jag om staden. Däremot är Interlaken väldigt turistigt, med många exklusiva butiker eftersom många turister kommer till just Interlaken för att köpa schweiziska klockor, vilket förstörde stämningen.

Jag åkte från Interlaken väldigt tidigt på morgonen till Brig för att därifrån ta Glaciärexpressen till St. Mortiz. Glaciärexpressen är verkligen något som jag skulle rekommendera. I vanliga fall är biljettpriset väldigt högt men med interrail krävs bara en platsreservation för ungefär 400 kronor. Man åker uppe i bergen och får magiska utsikter. Ibland är man över 3000 meter upp i luften (Kebnekaise är 2100m) Man får se den packade snön (mitt i sommaren!) och vatten som forsar ner för bergen. Man får dessutom hörlurar och guidad tur som lär en mer om Schweiz. Det är relativt dyrt att äta ombord, ca 25 francs för den billigaste lunchen, så jag hade med mig lite egen mat. Från St. Moritz till Zürich tog det ungefär 3 timmar. Man åkte dessutom tillbaka ungefär 1,5 timmar samma väg som Glaciärexpressen. Jag skulle därför rekommendera att man går av i Chur, om man ska till Zürich efteråt.

Zürich

Zürich var en av mina favoritstäder. Jag hade inte så stora förväntningar men staden var otroligt vacker. Från Zürichs universitet får man en häftig överblick över staden. En av anledningarna till varför jag kanske gillade staden så mycket var för att det inte var så turistigt. Jag upplevde att det inte fanns så många turistattraktioner i Zürich, däremot var det bra shopping men priserna var väldigt höga. Både på mat och kläder.

Jag och en kompis hikade upp på berget Uetliberg. Det finns även tåg man kan ta upp. Väl uppe får man en magisk utsikt över Zürich. Det finns en planet-stig uppe på berget. Man går på en promenad och ser alla planeter skalenliga. Även avståndet man går mellan dem är skalenligt. Detta var faktiskt riktigt kul.

Schweiz är berömt för sin fondue och vid tågstationen uppe på berget finns dessutom en restaurang som serverar fondue. Det är definitivt någonting som jag rekommenderar efter en hike upp på Uetliberg.

Wien

I Wien träffade jag en kompis som jag lärt känna genom datorspel och bodde hos honom. Detta var superbra. Jag hade alltid någon att hänga med och dessutom en guide. Vi bodde rätt nära Schönnbrunnslottet så vi började med att gå dit. Väldigt vackert och på många sätt väldigt likt Versaille. Vi tog sedan metron till Naschmarket, vilket är en marknad där de säljer allt från kläder till mat.

Vi köpte med oss lite glass från EIS-Greissler och något att dricka och satte oss vid kanalen. Här hänger många ungdomar under somrarna. Det perfekta stället att sitta på om man vill träffa på lokala ungdomar. Det finns dessutom många barer med musik finns runt kanalen.

Vi köpte med oss lite glass från EIS-Greissler och något att dricka och satte oss vid kanalen. Här hänger många ungdomar under somrarna. Det perfekta stället att sitta på om man vill träffa på lokala ungdomar. Det finns dessutom många barer med musik finns runt kanalen.

Liquid Market

När jag var i Wien så var det någonting som kallas för liquid market. Det är en cocktailfestival, där cirk 50 barer ”ställer ut” och man får provsmaka deras bästa drinkar. Det var väldigt roligt. Samma kväll var det en dansfestival i Wien som vi gick till efteråt.

Florens

Jag åkte nattåg från Wien till Florens och sparade på så vis pengar på boende för en natt. Jag var dock inte ett stort fan av att sova på tåget och i princip dela säte med en främling, så när jag kom fram på morgonen var jag otroligt trött. Men jag gick ändå på en guidad tur och såg de allra populäraste ställena i Florens, bland annat Duomo med tillhörande torn, Davidsstatyn av Michelangelo och Santa Maria katedralen. I Florens finns en väldigt speciell arkitektur på kyrkorna som är oerhört fin.

Florens är känt för att gelaton uppfans här och att de har den bästa i Italien och jag kan inte annat än att hålla med. Jag åt världens bästa gelato, varje dag. Det finns dessutom väldigt gott och billigt kaffe att dricka till sin gelato. Även den italienska maten var helt underbar.

En kväll gick jag upp till Michelangelo-platsen och kollade på solnedgången. Det var otroligt vackert och väldigt många människor. Det fanns barer och restauranger här uppe. Jag stannade i Florens i två nätter och skulle helt klart kunnat stanna en några nätter till. Det var en helt fantastisk stad med trevliga människor, god mat och mycket att se.

Cinque terre


Cinque terre – 5 fiskebyar intill varandra. Detta var också av mina favoritdestinationer. Små gulliga hus i alla möjliga olika färger precis intill kusten. Jag bodde i Riomaggiore och därifrån tar det ca 2 minuter att åka till nästa by, med tåg. Om man däremot har tid och ork så rekommenderar jag att man vandrar mellan byarna. Jag vandrade från Manarola till Corniglia. Det var väldigt varmt och stundvis väldigt jobbigt men det tog bara ungefär 1 och en halv timme. Utsikten uppe från bergen är magisk och man får se de små byarna ovanifrån.

Jag åkte sedan tåg från Corniglia till Vernazza som var min favoritby. Här fanns både sand- och stenstrand, små mysiga restauranger och väldigt fina hus. Jag köpte med mig lite ost, oliver och parma-skinka som jag åt på stranden. Jag tog även tåget till den sista byn, Monterosso. Detta var den största av byarna men för mig var den alldeles för turistig. Stranden var full av parasoller och solstolar samt överprisade restauranger. Jag föredrog absolut någon av de andra städerna istället.

Jag stannade tyvärr bara i Cinque Terre i två nätter och jag skulle absolut rekommendera att man stannar här minst 3 nätter. Det fanns väldigt mycket att se och byarna är otroligt vackra.

Från Cinque Terre  tog det ungefär 30 timmar att åka hem tillbaka till Sverige. Detta var otroligt tufft och påfrestande och om jag hade gjort om det idag så skulle jag definitivt valt att dela upp hemresan i etapper och stanna i städer på vägen någon dag. Det var väldigt jobbigt med alla tågbyten och att sova på tåget.

Sammanfattningsvis

Det var min Interrail-resa. Jag måste helt ärligt säga att det är något av det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Jag har fått många nya erfarenheter, lärt mig om nya kulturer och träffat på människor som jag aldrig annars skulle mött. Om du är sugen på att åka så skulle jag absolut råda dig att göra det. Och är du 18 år – sök DiscoverEU. Det går att söka två gånger om året och du kan alltså vinna ett helt gratis pass som du kan använda för att göra ditt livs resa, precis som jag.

Jag reste själv och var lite orolig för detta innan men nu i efterhand är jag väldigt glad att jag gjorde det. I och med att jag reste själv behövde jag vara väldigt självständig och hela tiden lösa alla problem själv, vilket var väldigt utvecklande. Dessutom var jag väldigt öppen för att träffa andra, dels genom DiscoverEU gruppen på facebook men också i städerna som jag åkte till. Vidare, var jag väldigt flexibel och planerade därmed min rutt allt eftersom och följde med mina nya kompisar till olika ställen.

Några tips till dig som ska iväg:

  • Boka reservationer i förväg.

Ibland tog platserna slut, det var stressigt. Dessutom var man ofta tvungen att skriva ut reservationerna

  • Kolla upp hostel i förväg

På vissa ställen var det svårt att hitta billigt sista minuten boende, vilket blev stressigt och dyrt.

  • Free walking tours

I de allra flesta städerna finns dessa gratis guidade turerna. Man betalar så mycket man har råd med och får på så vis bra information om staden till ett billigt pris.

  • TripAdvisor

Jag använde mig av tripadvisor hela tiden. Detta gjorde det lätt att hitta det man måste se och lätt att se til att man inte missar något av det. Ofta satt jag på tåget till destinationen och hittade turistttraktioner som jag skulle kolla på när jag kom fram.

  • Muséer

I framför allt Amsterdam krävs onlinereservationer månader i förväg. Även för att gå upp i Duomo i Florens. Ett tips är även att kolla upp vilka museer du som under 26 och EU-medborgare har gratis Entre till. Bland annat Versaille och Louvren.