Europarunt.se

Resetips

Bayern

Upptäck Bayern med tåg

Zugzpitzbahn

Bayern är Tysklands största delstat och den näst folkrikaste. Längst nere i sydost är det ett område känt för sin vackra natur med allt från snöklädda alptoppar och grönskande dalgångar till klara sjöar och söta kor med klingande klockor. Och så är Bayern så klart berömt för sin öl, sina biergartens, den rejäla maten och för den myckna historien. München är delstatens huvudstad och fyllt med högklassiga museer, parker och uteliv. Man når München med direkttåg från Hamburg på drygt sex timmar (en vacker resa!) och sedan kan man åka till de mindre orterna med moderna och bekväma regionaltåg.

Füssen och dess stadsmuseum

Klostret ocgh stadsmuseet i Füssen

Staden vid foten till Alperna är berömd för de storslagna slotten i närheten, men är i sig själv värd ett besök. Gamla byggnader i centrum, ett slott på en kulle och en grönskimrande floden gör det till en vacker stad. Stadsmuseet i ett gammalt kloster rymmer ett svindlande fint bibliotek, violinverkstäder samt den världsberömda Dödsdansen, ett konstverk målat1602 av Jakob Hiebeler som skildrar hur döden dansar med såväl biskop som bonde när pesten kom.

Lechhalde 3
http://www.stadtfuessen.com/en/museum-of-the-city-of-fuessen.html
9 minuters promenad från Füssen station

Sagoslottet Neuschwanstein

Neuschwanstein sett från övre utsiktspunkt längs stig ovanför Marienbrücke

Det sägs att detta slott stod förebild för Walt Disneys Törnrosaslott. Det var Bayerns Kung Ludwig II som lät bygga slottet 1869-1884 som sin egen bostad. På platsen, uppe på en klippa med fenomenal utsikt, låg tidigare ruinen av ett medeltida slott. Ludwig II växte upp på det mycket äldre slottet Hohenschwangau precis i närheten.
Idag är de båda slotten, och speciellt Neuschwanstein, en världsattraktion med turistströmmar därefter. För oss är den bästa upplevelsen att först gå till lilla bron Marienbrücke ovanför slottet där det bjuds på magnifik utsikt. Följer du sedan vandringsstigen bortom bron uppför backen kommer du strax till en mindre utsiktspunkt som är mycket lugnare och ännu mer storslagen.
Man kan ta buss till slottet från Füssen men finare är att hyra cykel och cykla dit. Har du tid kan du förstås vandra dit med.

Neuschwansteinstraße 20
https://www.neuschwanstein.de
30 minuter med buss eller cykel från Füssen station

Fika och rodel nedanför Tegelberg

Reith-Alpe Schwangau vid Tegelberg

Ett annat sätt att uppleva slotten i sin storslagna miljö är att ta sig bort till Tegelberg ett par kilometer öster om Neuschwanstein. Det finns fina vandringsleder hela vägen och du går genom grönskande hagar med bergens höga silhuetter på ena sidan. Slå dig ner på otroligt charmiga Reith-Alpe Schwangau – en timrad stuga med fika och lättare rätter. Sätt dig på uteserveringen med en kall öl eller en kopp varm choklad och njut av de strålande vyerna med slottet Neuschwanstein som höjdpunkt, allt till tonerna av tiotals koklockor från sötnosarna i hagen. (De tar bara kontanter i stugan).
Fikastugan ligger en kort promenad från liften upp till Tegelberg. På andra sidan liften ligger sommarrodeln – en kälkbana som får både stora och små att tjuta av förtjusning!

https://www.reith-alpe.de
22 minuter med cykel eller 32 minuter med buss från Füssen station

Lunch med utsikt uppe på Tegelberg

Tegelberg

Självklart kan du också ta liften upp till toppen på Tegelberg. Redan från linbanan har du fina vyer, bland annat över slotten. När du kommer upp finns det en stor restaurang för både fika och lunch direkt till höger om liften. Inte så vacker i sig men utsikten är fantastisk. Följer du istället vandringsleden ner till höger förbi restaurangen når du Kung Ludvig IIs gamla jaktstuga som idag är bergshärbärge med restaurang och enkel övernattning. Mycket mysigare och fin utsikt här med!
Är det rätt väder kan det vara underhållande att titta på skärmflygarna som startar från berget och flyger framför.

Tegelbergstraße 33
https://www.tegelbergbahn.de
21 minuter med cykel eller 26 minuter med buss från Füssen station

Ta bergbana och linbana upp till Tysklands högsta berg

Zugspitzbahn från Garmisch till Eibsee

Med 2 962 meters höjd är Zugspitze Tysklands högsta berg. Bara att ta sig upp är en härlig upplevelse. Det finns flera sätt att göra det på – vår favorit är att ta kuggstångsjärnvägen Zugspitzbahnfrån Garmisch-Partenkirchen till Eibsee på cirka 1 000 meters höjd och därifrån den nya gondolliften ända upp till toppen. Alternativet är att bli ombord på tåget till högplatån Zugspitzplatt på 2 588 meters höjd – Tysklands högsta järnvägsstation – och sedan ta gondolliften Gletscherseilbahn. Men det tar väsentligt mycket längre tid och mycket av tågsträckan från Eibsee till Zugspitzplatt går genom tunnlar. Oavsett vilken väg du väljer är det en vacker resa!

Olympiastraße 27, Garmisch-Partenkirchen
http://zugspitze.de/en/summer
3 minuters promenad från Garmisch-Partenkirchen station

Ät lunch på Tysklands tak

Uppe på Zugspitze

Väl uppe på Zugspitze möts du av en stor anläggning i flera våningar med restauranger, solterrasser, utsiktsplattformar med mera. Missa inte att ta dig upp till Münchner Haus – den ursprungliga toppstugan som skötts av familjen Barth sedan 1925. Det är inte bara den äldsta restaurangen på toppen – öppnad 1897 – utan också med god marginal den charmigaste. Och priserna är förvånansvärt humana!
Skulle du vilja variera dig kan du efteråt ta Gletscherseilbahn ner till högplatån nedanför toppen och eftermiddagsfika utomhus på Gletscherrestaurant Sonnalpin som “bara” ligger på 2 600 meters höjd.

http://muenchnerhaus.wachterhaus.com
http://zugspitze.de/en/summer

Viltmiddag på Zum Wildschütz i Garmisch

Zum Wildschütz i Garmisch

Väl nedkommen från Zugspitze har det säkert redan hunnit bli tidig kväll. Den friska luften och höga höjden borgar för god aptit så kanske är det bäst att äta en bit. ”Hos tjuvskytten” är en typisk rustik bayersk restaurang med trevlig uteservering och en rejäl meny. Missa inte vilträtterna på menyn!

Bankgasse 9, Garmisch-Partenkirchen
http://www.wildschuetz-gap.de
14 minuters promenad från Garmisch-Partenkirchen station

Ta en båttur på Chiemsee

Prien am Chiemsee ligger cirka en timme med tåg från München. På en egen perrong vid stationen har lilla Chiemseebahn sin station. Här går ett gulligt tåg med gröna veteranvagnar genom stan ner till båtbryggan. Ibland med ånglok från 1887, ibland med litet gammalt diesellok (det finns kombobiljetter med båtarna).
I hamnen kliver du på en båt för utflykt på den fina sjön med strandhugg på öarna Fraueninsel och Herreninsel samt andra små orter längs sjökanten. Har du tur kan du åka med den vackra hjulångaren Ludwig Fessler från 1926.
Det är en vacker tur med höga berg i fonden och grönturkost vatten. Vi gillar speciellt lilla gulliga bilfria Fraueninsel med många kaféer och restauranger och ett gammalt kloster där man bland annat säljer smaskig hemgjord marsipan!

http://www.chiemsee-schifffahrt.de/en/home
http://www.frauenwoerth.de/klosterladen

Gasthaus zur Linde

Zur Linde på fraueninsel

När du kliver av båten på Fraueninsel kan du fortsätta nästan rakt fram, förbi och bakom klostret och klosterbutiken med marsipan och annat gått. Fortsätter du en liten bit inåt ön möts du av en alldeles förtjusande biergarten med lummiga träd och stor servering inomhus om vädret inte samarbetar. Fågelkvitter, kall öl, tårtor, kaffe och god mat – en perfekt avslutning på utflykten på Chiemsee!

Frauenchiemsee 1
http://linde-frauenchiemsee.de

Berchtesgaden

Berchtesgaden

En timme och 36 minuter från Prien am Chiemsee med tåg eller 2:42 från München (båda med byte i Freilassing) ligger samhället Berchtesgaden omgivet av en nationalpark med höga berg och klara sjöar, allt i en liten blindtarm av sydöstra Tyskland som sticker in i Österrike. Här finns en saltgruva, ett litet slott, man kan ta båtturer på eller bada i sjön Königssee och vandringslederna lockar också.

Kehlsteinhaus – Örnnästet

Kehlsteinhaus

Förutom den storslagna naturen är Berchtesgaden mest känt för att Adolf Hitler och andra ledande nazister tillbringade mycket tid här. De uppskattade det vackra landskapet och lät bland annat 1938 bygga det så kallade Örnnästet högt uppe på en alptopp. Huset är välbevarat, det heter egentligen Kehlsteinhaus och man når det med buss från besökscentret för att sedan gå in i berget genom en lång tunnel och ta hiss rakt upp och in i huset. Idag är det restaurang och kafé här och det finns också en liten historisk utställning om huset.
Nedanför, nära där bussarna går, ligger Dokumentation Obersalzberg, ett museum som berättar både om nazismen och förintelsen samt om nazisternas anläggningar i trakten. Under museet finns enorma bunkeranläggningar från andra världskriget, delar av dem är öppna för allmänheten.

Salzbergstraße 41
http://www.obersalzberg.de
http://www.kehlsteinhaus.de
19 minuter med buss från Berchtesgaden station

Planera din egen tågresa i Tyskland!