Europarunt.se

Resetips

Fina och billiga städer i Europa

Prag, Tjeckien

Här är en stad som många som tågluffar väljer att besöka. Dels för att man lätt tar sig hit med tåg, det passar både barnfamiljer, äldre och unga och det är väldigt prisvärt om man vill hålla nere kostnaderna.

En middag på en lokal restaurang kostar cirka 60 kronor och om du tycker om öl behöver du inte vara rädd för att semesterkassan drar iväg då du kan få en öl för cirka 15 kronor.

Ju närmare centrum restaurangen ligger desto dyrare, men fortfarande är det låga priser generellt.

Tjeckiens huvudstad ligger på båda sidor om floden Moldau och är en av de städer i Europa som är bäst bevarade och har därmed mycket historia.

Några saker du inte får missa i Prag är:

Karlsbron, denna bro ligger nedanför borgen och mycket turisttät men otroligt fin att besöka på kvällen och en plats som inte går att missa när du är i Prag.

Pragborgen, ligger på en höjd och där får du otrolig utsikt över hela Prag.

Testa på kollektivtrafiken, det är mysigt och man får se staden på ett annorlunda sätt.

Budapest, Ungern

Budapest är huvudstaden i Ungern och mycket prisvärd att turista i. Här kan du äta fantastisk mat och ta spabehandlingar, helt enkelt skämma bort dig själv men till en liten kostnad.

Här finns det ett stort utbud av restauranger, hotell och caféer till låga priser och många av stadens sevärdheter och attraktioner är gratis. Staden är en sammanslagning av två orter på vardera sida om floden Donau- Buda och Pest. Buda klassas som lite finare med slott och parker och Pest är mer vardaglig med mysiga kvarter och gator.

Det här får du inte missa i Budapest:

– Gellérthöjden

När du är i staden så passa på att vandra upp på Gellérthöjden vid slottet för att få se en otrolig utsikt över hela staden och floden. Detta rekommenderas att göra kvällstid eller på eftermiddagen om du besöker Budapest mitt i sommaren då det kan bli väldigt varmt och vägen upp till utsikten är brant.

– Bada i Budapest hälsobassänger. Det finns många olika badanläggningar i Budapest och flera ligger väldigt centralt. De mest kända är Széchenybadet och Géllert men då får du också räkna med att trängas med andra turister och besökare.

Entré kostar cirka 170 kronor.

-Åk en båttur på Donau på kvällen. Då får du se en alldeles magisk och ny sida av staden där Budaslottet är upplyst med tusentals lampor och du får njuta av en mysig kväll och får se Budapest från vattnet.

Lissabon, Portugal

Lissabon har på senare år blivit ett vanligare semesterresemål och det kan vi absolut förstå. Det är en otroligt charmig och vacker stad där det finns kontraster mellan gammalt och nytt. Längs smala gator och gränder finns pittoreska hus och det finns även fina parker i staden.

Om du vill ta en senare semester går det även bra för vädret är bra och värmen finns kvar ända in i september.

Du kan även bada i atlanten om du tar tåget 30 minuter från Cais du Sodre till badorterna Estoril och Cascais. Här får du både riviera känsla och lyx men det finns även äldre stadsdelar med mysiga kvarter.

De olika stadsdelarna i Lissabon:

– Alfama

Äldsta delen i Lissabon och det sägs att den redan började byggas under 500-talet. Här kommer du därför hitta mysiga och gamla gränder och uppleva Lissabons historia bara av att strosa runt. Här finns det även mängder av sevärdheter såsom katedralen Sé, borgen Castelo de Sao Jorge och varje tisdag och lördag kan du besöka gatumarknaden Feira da Ladra i utkanten av Alfana på Campo de Santa Clara.

– Baixa-Chiado

Här är själva kärnan av Lissabon. Du kommer se lite modernare och större hus och bredare gator. Ett måste är att besöka torget Praca do Rossio med dess vackra byggnader och fontäner. Här passar ett besök på en uteservering utmärkt för att pausa i turistandet.

– Bairro Alto

Det här brukar man kalla Lissabons tidigare arbetarkvarter med härligt kvällsliv med mängder av härliga restauranger och barer.

Besök även saluhallen Mercado da Ribeira om du är här, där kan du prova på godsaker och köpa allt ifrån frukt till ostar.

– Belém

Mer österut ligger denna stadsdel. Här hittar du pampiga byggnader och kända sevärdheter så som försvarstornet Torre de Belém och klostret Mosteiro dos Jerónimos.

– Xabregas och Parque das Nacoes

Västerut hittar du denna stadsdel som hör till Lissabons mer nybyggda delar.

Här kan du besöka ett keramikmuseum som heter Museo Nacional do Azulejo. Eftersom att keramik och kakel är en stor del av Portugals kultur så är detta museum helt klart värt ett besök. Museet ligger dessutom i ett vackert kloster från 1500-talet så omgivningen är även ett plus.

Vill du få lite ombyte från att strosa runt på mysiga och lugna gator och kvarter kan du även här besöka parken Parque das Nacoes som ligger öster om staden och har ett helt kvarter med ett sportcenter, butiker, nöjesfält och restauranger.

Gdansk, Polen

Gdansk är en av de äldsta och största städerna i Polen och med läge vid Östersjön var den under en lång tid en central hamnstad under Hansa och medeltiden. Här kommer du kunna uppleva historia i både dåtid och nutid och ett rikt kulturliv. Och såklart, bra priser. Detta resmål passar även om man vill kombinera storstad och sol och bad, stränder är kanske inte det första man tänker på när man tänker på Gdansk men det finns en hel del fina stränder.

En strand finns i Stogi och en annan i Brzezno. Stranden Brzezno är en av de populäraste med en 130 meter lång pir och fin sand, men det finns även fler stränder i utkanden av staden. Två exempel är Jelitkowo och Sobieszewo.

För att komma till Stogi, tar du spårvagn 4,6 eller 8 från centrum.

Den barnvänliga stranden Jelitkowo tar du spårvagn 3 eller 5 för att komma till.

Brzezno tar du spårvagn 3 eller 5 för att komma till men kom ihåg att det fort blir fullt under högsäsong.

Sobieszewoär en lite lugnare strand om du jämför med Brzeźno. Åk hit med buss 112 eller 186.

Om du åker tåg 15 minuter från Gdansk centrum till Sopot hittar du den kanske finaste stranden. Här finns europas längsta träpir och om du ändå besöker Sopot passa på att gå förbi det speciella huset Krzywy Domek eller ”The Crooked House”.

Vid nästan alla stränder brukar det i alla fall sommartid finnas caféer eller restauranger där man kan äta lunch eller fika. Självklart kan man också köpa med sig mat och ha picknik på stranden.

Saker du inte får missa om du är i Gdansk

Besök långa torget

Gamla stan och mariakyrkan och iliwakatedralen

Hamnen och hamnkranen

Ljubljana, Slovenien

Ljubljana är inte en stad som är jätteomtalad men en fantastisk vacker stad som förtjänar mycket mer uppmärksamhet än vad den får i dagsläget.

Hit ska du åka om du vill se något nytt och inte det ”klassiska” städerna. Här finns allt ifrån mysiga smågator, fantastisk arkitektur och vacker natur med sjöar och berg knappt 40 minuter bort med bil.

Och självklart är staden billig. Här kan du njuta av hög standard för låga priser.

Ett besök på museum kostar bara 45 kronor.

Vill du få en unik upplevelse som du kommer minnas så tycker vi att du ska besöka området Lake Bled som ligger 40 minuter bort med bil eller buss. Här kan du göra en dagsutflykt eller en övernattning och cykla runt sjön, hyra roddbåt och ro på det kristallklara och turkosa vattnet eller sola och bada om vädret tillåter.

Här kommer du kunna koppla av och det kommer kännas som att du kommer till ett sagoland.

Det här får du inte missa när du är i Ljubljana:

– Promenera längs kanalen eller ta en tur med båt på kanalen

– Varje söndag kan du besöka detta område och gå på loppmarknad och fynda antikviteter och lokala hantverk. Det finns även flera barer och restauranger i området.

– Gamla stan, här kommer du hitta de bästa sevärdheterna, mysigaste barerna och cafeerna. Här lär du även få din stammisrestaurang under din vistelse.

– Gratis stadsvandring. Guiderna är både kunniga och underhållande och här får du se alla sevärdheter och veta mer om stadens historia.

– Besök det lokala ölbryggeriet Union Brewery. Klockan 12 finns även möjligheten att delta på en rundtur där du får se hur produktionen går till samt provsmaka unika ölsorter.

Warszawa, Polen

Är en av de billigaste europeiska huvudstäderna att besöka. Efter andra världskriget låg staden i ruiner och staden har blivit rekonstruerad. Men när man har byggt upp staden på nytt har man sett till att efterlikna den gamla arkitekturen och den gamla stadsdelens centrum finns faktiskt med på UNESCOs världsarvslista. Strosa långs längs de trånga och mysiga gatorna som snirklar sig runt fina byggnader och sevärdheter kan du även besöka för väldigt låga summor. Du kan nämligen se Polens största samling av konst och antikviteter på Nationalmuseet för bara 30 kronor och på fredagar är det gratis inträde.

Passa även på att unna dig en spabehandling när du är här för det är betydligt billigare än i Sverige.

Dessa stadsdelar bör du ha lite koll på när du besöker Warszawa:

– Stare Miasto (gamla stan)

Här hittar du typiska små pittoreska restauranger och butiker. Missa även inte torget Rynek Starego Miasta som är en vacker plats i denna stadsdel.

– Praga

Denna stadsdel har på senare år rustats upp rejält och vissa liknar stadsdelen med New Yorks Brooklyn, då det nu har blivit trendigt bland unga med nya barer och restauranger. Här är även priserna lite lägre än i de andra stadsdelarna.

– Stadsstranden

Om du åker till Warszawa när det är varmt ska du inte tveka på att besöka stadsstranden. National Geographic har tillexemepl rankat den som bland sex av de vackraste stadsstränderna i världen.

– Nowe Miasto (nya staden)

Trots namnet är stadsdelen inte särskilt ny om man bortser från att den återbyggts sedan kriget. Stadsdelen grundades redan på 1300-talet och från 1700-talet ansågs vara en separat stad.

Om du tänker åka till Warsawa under sommaren så är den stora Street Art festivalen under juli månad. Då kan du se på gatuteater, kreativa tillstälningar och konst på olika allmänna platser. Så passa på att åka dit under juli om du är kulturintresserad så kommer du få se ett varierat program med festivaldeltagare från olika länder.