Leipzig – med musik i världsklass, svenskt öl och toppfotboll
Gamla stan i Leipzig en solig septemberdag är som gjord för att flanera runt, titta på folk och byggnader, se på torgkommersen vid det ståtliga gamla rådhuset, och sen hitta ett bra ställe för att dricka och äta något. Leipzig är staden för upplevelser av många slag. Vi får vara med om musikalisk urpremiär och födelsedagsfest för en 200-åring. Svenske Emil Forsberg sätter avgörande straffspark i toppmötet i Bundesliga och vi upptäcker en öl som heter Schwedenquell, Sverigekällan.
Emil Forsberg sätter straff i toppmöte
Leipzigs mest kände svensk just nu är fotbollsspelaren Emil Forsberg i RB Leipzig. Vi såg honom göra mål i Sveriges landskamp mot Norge och nu får vi se honom göra mål igen. Han sätter en straff för sitt Rote Bullen Leipzig och utjämnar till 1-1 i toppmötet mellan de nu två främsta lagen i Bundesliga, RB Leipzig och Bayern München. Forsbergs straff gör att de ”röda tjurarna” från Leipzig fortsätter att leda ligan.
Bayern München älskade och hatade
Vanligtvis är det inte så svårt att ordna biljetter till Bundesliga-matcher, de går att köpa på nätet hemifrån Sverige. Men detta toppmöte var utsålt så fort biljetterna släpptes i somras. Vi har försökt på olika vis, men andrahandsbiljetter på e-bay kostar flera hundra euro och vi varnas bestämt från att köpa biljetter ”på gatan” utanför stadion eftersom förfalskningar förekommer. Så vi följer matchen på en sportbar.
Leipzig har varit fyllt med tillresta Bayern-fans, och vid spelarbussen utanför lagets hotell väntar folk för att se sina fotbollsidoler och tar selfies.
Bayern München har länge dominerat Bundesliga och resten av Tyskland brukar gilla att hata Bayern München, som då anklagas för att var en klubb som har för mycket pengar och deras anhängare för att vara dryga och självgoda.
Därför lite förvånande när två rätt stillsamma killar bredvid oss på sportbaren säger att de håller på Bayern, de visar sig vara två kyligt kalkylerande hanseater från Hamburg som sen barnsben haft Bayern München som sitt lag. När vi säger att vi inte direkt håller på något av lagen utan att vi framförallt håller på Emil, ja då skrattar de.
Emil Forsberg har liknande position som speluppläggare som han har i svenska landslaget. I Leipzig har han inte gjort mål på flera matcher och nu blev förstås uppståndelsen stor runt honom och han intervjuades på tyska i alla sportsändningar efter matchen.
Sverige-öl och snaps
På sportbaren upptäcker vi en öl som kallas Schweden Quell, Sverige-källan. Ölen är från ett traditionellt bryggeri utanför Leipzig, Krostitzer Braueri. Förklaringen till namnet på ölen är att svenske kungen Gustav II Adolf 1631 drack denna öl och uttalade sig uppskattande om det.
Svagt överjäst och lite mer humlesmak än vanlig pilsner från samma bryggeri. Minnena från svenskarna och 30-åriga kriget är påtagliga i dessa trakter, och slagfältet i Lützen ligger inte långt bort. I katolska bygder kan svenskar var något som talas nedlåtande om, fängelsegaller kan kallas ”Schweden-Gardinen”, Sverige-gardiner. Men här i evangelisk-lutherska områden är Sverige och det svenska något positivt, som man kan använda som reklam och namn på öl.
För att fira Emil tar vi en avslutande snaps på Zills Tunnel, traditionell sachsisk restaurang på Barfotagränden, Barfussgässchen. En gränd fylld av restauranger, barer, bord och folk. Vi får en iskall Leipziger Allasch med smak av kummin, lite söt.
Leipzig är musikstad
Så till det stora födelsedagskalaset för Clara Schumann. Det firas på flera vis att hon föddes för 200 år sen här i Leipzig.
Hela staden genomsyras av musik och musikhistoria, med Johan Sebastian Bach som verkade som kompositör, kantor och körledare i Thomaskyrkan och förändrade musikhistorien. Bach har självklart sitt eget museum, och i Thomaskyrkan ges regelbundet konserter med hans verk. Har man tur kan man där också få höra Thomanerkören, en gosskör med anor sen medeltiden.
Festveckor för Clara Schumann
Men nu är det Clara Schumann som firas under festveckor med konserter, böcker, skivor och egna bullar. Tyskland är bra på att uppmärksamma kulturpersonligheters årsdagar.
Det är 200 år sen Clara Schumann föddes. Numera anses det att hon som kvinna oförtjänt hamnat i skuggan av sin man Robert Schumann. I Schumann-Haus Leipzig på Inselstrasse är vi med om invigningsfesten när en ny utställning öppnas om Clara Schumann som musiker och kompositör.
Bachville hyllas på Gewandhaus
Som start på festveckorna får vi också vara med om en stor konsert i Gewandhaus med förnämliga Gewandhaus-orkestern och en urpremiär för ett helt nytt orkesterverk kallat ”Letters from Bachville” av amerikanska tonsättaren Betsy Jolas. Den 93-åriga tonsättaren är själv på plats och hyllas med långa applåder efter uruppförandet. Bachville är alltså Bach-staden Leipzig, och det 15 minuter långa stycket är en försiktig lek med några Bach-verk.
Sen spelas konsert för piano och orkester av Clara Wieck, och den kraftfulla vårkonserten av Robert Schumann. Vi hade köpt biljetter till denna konsert på nätet för några veckor sen. Har ni chansen besök denna mycket speciella och mäktiga konsertbyggnad med den världsberömda Gewandhausorkestern.
Under 1989 var dåvarande dirigenten Kurt Masur aktiv för att försöka förhindra att DDR-regimen använde våld mot demonstrationerna i Leipzig. Gewandhausorkestern blev en del av den fredliga revolutionen mot DDR-styret. Rolf rapporterade härifrån under december 1989 och början av 1990, men hade då aldrig chansen att uppleva konserthuset och orkestern. Desto mäktigare nu!
Vi dricker ”rödluvan”
I pausen samlas man i lobby och trappor och kan betrakta den stora vägg- och takmålning som pryder Gewandhaus och lyser ut genom fönstren mot Augustusplatz. Nu är det inte tal om snaps, utan vi dricker Rotkäppchen.
Det är en traditionell tysk sekt som tillverkats här i närheten sen 1800-talet, namnet betyder Rödluvan och syftar på det röda höljet på flaskans topp. Under DDR-tiden en eftertraktad dryck, och Rotkäppchen är ett av de få företag och varumärken från DDR-tiden som lever vidare i dagens Tyskland.
Rolf och Ulrik